Vijesti - Predsinodalni susret mladih

 
Predsinodalni susret mladih Objavljeno: 09. 03. 2018 - 12:11

Svi mladi su pozvani sudjelovati u Facebook grupi i izraziti svoja razmišljanja, očekivanja, želje i teškoće.

Tri stotine mladih iz cijeloga svijeta izabrano je za sudjelovanje u predsinodalnom susretu za XV. Sinodu biskupa koja će se održati u listopadu ove godinem najavio je portal vaticannews, a prenosi IKA. Mlade su, kako je na konferenciji za medije 16. veljače, objasnio generalni tajnik Tajništva sinode kardinal Lorenzo Baldisseri, izabrale biskupske konferencije, redovničke kongregacije i različiti dikasteriji. Oni predstavljaju mlade iz različitih etničkih skupina, vjerskih i životnih iskustava, među njima su i mladi koji su bili žrtve trgovine ljudima.

Susret koji će se od 19. do 24. ožujka održati u Vatikanu ima za cilj izravno čuti one kojima će se Sinoda obraćati. Mišljenja mladih će se predstaviti papi Franji 25. ožujka, a bit će i uključena u Intstrumentum laboris koji će koristiti sinodski oci. Radi se o susretu na kojemu će mladi biti glavni akteri, rekao je kardinal Baldisseri. "Neće se samo 'govoriti o mladima', nego će mladi biti ti koji će 'govoriti o sebi': svojim rječnikom, svojim entuzijazmom i svojom osjetljivošću. Sinoda nije samo 'o mladima', nego 'za mlade'", pojasnio je kardinal.

Društvene mreže su način na koji Tajništvo sinode biskupa želi čuti glas mladih. Više od 221 tisuća odgovora mladih na on-line upitnik Svete Stolice već je stiglo. Svi mladi, ne samo katolici, pozvani su sada sudjelovati u grupama na Facebooku i izrazitim kako je to istaknuo papa Franjo, svoja razmišljanja, očekivanja, želje i teškoće.

Grupa na Faceboku (www.facebook.com/synod2018) organizirana je na šest jezika (engleskom, španjolskom, francuskom, portugalskom, talijanskom i njemačkom).

Na konferenciji za medije sudjelovalo je i dvoje mladih. Filippo Passantino se osvrnuo na profile Sinode na Facebooku, Twitteru i Instagramu, rekavši da tim putem mladi nude svoje viđenje te im je omogućena razmjena mišljenja s vršnjacima diljem svijeta. Stella Marillene Nishimwe, govoreći na francuskome, pozvala je sve mlade da sudjeluju 'u tome dragocjenom trenutku koji nam Crkva nudi kako bi se naš glas što dalje čuo'.

Povratak na sve vijesti