Vijesti - Gospodin nas i danas poziva

 
Autor: ika
Objavljeno: 11. 04. 2018 - 1:59

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poštovana braćo i sestre!
1. Ove godine u listopadu održat će se Opća redovita sinoda biskupa koja je posvećena mladima pod naslovom: Mladi, vjera i razlučivanje zvanja. Petar naših dana – papa Franjo želi zajedno s braćom i sestrama u vjeri, a osobito s mladima dublje razmišljati o Božjem planu za naš život. Nismo plod slučajnosti niti rezultat kaotičnog djelovanja, već su naš život i prisutnost u svijetu plod Božjeg poziva. Papa Franjo uputio je svoju poruku za Svjetski dan molitve za duhovna zvanja: Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv.

2. Živimo u nemirnim vremenima, ali Bog nas ne napušta. Želi nas susresti na našim odbjeglim i često beznadnim i prašnjavim stazama. Gospodin želi da poslušamo Njegov glas koji nam upućuje. Ne želi ga nametnuti našoj slobodi. U otvorenosti Božjoj riječi pozvani smo čitati naše svakodnevne događaje. Poziva nas da izađemo iz svoga „ja" i okrenemo se onom „ti" – konkretnoj osobi, onima kojima je potrebna bliskost ljudi i blizina Boga. Bog nas poziva da budemo akteri i protagonisti povijesti koju s nama želi mijenjati i ostvarivati. Da bismo mogli čuti Njegov glas potrebna nam je tišina sabranosti koja je često protjerana iz našega srca. Božji glas nije bučan, već je poput laganog šapta i blagog lahora.

3. Riječ Božja je sjeme poziva koje klija u našem srcu. Bez obzira na godine, poziv je uvijek svjež i mlad jer Bog je mlad, kako reče papa Franjo. Pozvani su znak Božje mladosti. U svakom vremenu potrebni su nam svjedoci nade, a osobito u vremenima zatvorenosti i okrenutosti prema sebičnosti i prošlosti. Oslobođeni zarobljenosti fatalizma i ideologija, pozvani smo razvijati sposobnost „nutarnjeg čitanja života" – gdje i na što nas Gospodin poziva kako bismo bili suradnici Njegova poslanja? Pozvani smo biti produžena ruka koja svjedoči milosrdnu ljubav Boga Oca prema svim ljudima. Zanos koji nas zahvaća, potiče i druge da budu predani Bogu i ljudima.

4. Gospodin nas poziva danas. Na nama je pitanje odluke koju nije dobro odlagati. Naša misija je za sadašnji čas. Svaki je čovjek pozvan bilo na laički život u braku, bilo na svećeništvo ili redovništvo kako bi ovdje i sada postao Kristovim svećenikom, redovnikom, redovnicom, ili roditeljem – ocem i majkom. Doista je lijepo i velika je milost biti potpuno posvećen Bogu i služenju braći i sestrama!

5. Bog Otac ne prestaje pozivati mlade i odrasle koji su mladi svojim duhom. No, mnogi bi mladi mogli reći poput Petra: „Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine." (Lk 5,8) Ali, dragi brate i sestro, Gospodin ne traži savršene nego skrušene i velikodušne. Možda si i ti među tima, na putu Gospodinova poziva. I ne boj se Gospodina koji ti dolazi, jer On želi danas biti u domu tvoga srca. Otvori mu i primi ga danas, jer možda ga već sutra prečuješ, zaboraviš, udaljiš se i od sebe i od Njega.

6. Poštovani mladi, po godinama i u duhu, pozdravljam vas s željama pape Franje: Poslušajte Gospodinov glas! Prepoznajte svoje osobno poslanje u Crkvi i svijetu! Prihvatite ga i živite u današnjem času kojeg vam Bog daje.

splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić

Povratak na sve vijesti