Vijesti - Multimedija - VIDEO Bogoslovi za svećenička zvanja filmom “Slušam Tvoj glas”

 
Multimedija - VIDEO Bogoslovi za svećenička zvanja filmom “Slušam Tvoj glas” Autor: ika
Objavljeno: 24. 04. 2021 - 8:12

Kratki film pod naslovom „Slušam Tvoj glas“ nastao je u povodu Nedjelje Dobrog Pastira kao promocija svećeničkih zvanja. Na poticaj vlč. Vlade Razuma i uz podršku rektora preč. Željka Faltaka, autori Borna Validžić i bogoslov Petar Belina sastavili su promotivni video o svećeničkom zvanju u čijoj je glavnoj ulozi bogoslov Marko Mikić, stoji u priopćenju u petak 23. travnja bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

 

Film je, navodi se u priopćenju, dobio naslov prema drugoj kitici pjesme „Spasitelju, dobri Isukrste“ iz crkvene pjesmarice Vilka Novaka (1909. g). “I ja hoću biti ovca tvoja, vjerno ići za tobom ću svud: glas ću slušat premili tvoj vazda, nit od tebe ja ću ići kud”.

Sveti nemir u nama

“Iako se danas pojam ovce gleda u negativnom kontekstu, ono ima duboko teološko značenje. Zapravo se čini kao da se radi o pleonazmu, jer odlomak „i ja hoću biti ovca tvoja“ upravo govori o vjernosti koja slijedi u nastavku teksta. To nam govori da je autor teksta, koji nam je nepoznat, sigurno htio naglasiti važnost vjernosti u nasljedovanju Krista. Ne slijepog nasljedovanja, već istaknutog povjerenja Gospodinu, a to je u konačnici vjera”, ističu zagrebački bogoslovi.

Također, dodali su, da će kod nekih ljudi ovaj video odjeknuti kao poziv da budu pastiri, da vode stado Božje prema Nebeskom kraljevstvu.
“Možda nešto ćute u svojoj nutrini, nešto što još nisu nikome povjerili i nešto što im nikako ne da mira. Taj sveti nemir možda je svećeničko ili redovničko zvanje”.

Obraćamo se tebi, koji ćutiš nešto u sebi

“Zato se sada obraćam tebi koji ćutiš nešto u sebi. Nemoj razbijati glavu pitanjem: „Jesam li ja za to?“ već prepusti to Gospodinu i dozvoli sebi i Crkvi da preispita i da ti pomogne razlučiti. Što ti je činiti? Idealno bi bilo javiti se svome župniku. Vjerujem da će mu biti drago i da će te dalje uputiti. Ako je to iz nekog opravdanog razloga teško ostvarivo, onda savjetujem da potražiš preko interneta kontakt svećenika iz tvoje biskupije koji je zadužen za duhovna zvanja ili da se javiš u određenu odgojnu ustanovu za koju se interesiraš i dogovoriš susret. To može biti dječačko sjemenište koje je namijenjeno srednjoškolcima, bogoslovno sjemenište koje je namijenjeno studentima ili pak može biti redovnička ustanova ako se radi o redovničkom pozivu”, navodi se u priopćenju u petak 23. travnja bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

https://susret.net/multimedija/zabava/video-bogoslovi-za-svecenicka-zvanja-filmom-slusam-tvoj-glas


Molitva Gospodinu da nam podari sveta svećenička zvanja

Svemogući Bože, ti u svakome vremenu
izabireš i pozivaš ljude da nasljeduju
tvoga Sina Isusa Krista. 

S pouzdanjem te molimo: obnavljaj svoju
Crkvu snagom Duha Svetoga i daruj
joj svetih svećenika koji će riječju i životu
svjedočiti tvoju dobrotu i blizinu.

Probudi u našim obiteljima otvorenost
i ljubav prema životu, da postanu plodno
tlo novih duhovnih zvanja.

Dodirni svojim pogledom srca onih koji te traže, oblikuj ih
božanskom milošću, usadi u njih nesebičnu
želju za služenjem braći i sestrama te za
potpunim predanjem tebi, našoj radosnoj
nadi, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.

Amen.

Povratak na sve vijesti