Vijesti - O svjedočenju posvećenog života danas

 
O svjedočenju posvećenog života danas Autor: Jasminka Bakoš-Kocijan/Susret.net
Objavljeno: 02. 02. 2015 - 2:59

U prigodi proslave Dana posvećenog života u ponedjeljak 2. veljače u Varaždinu je održan već tradicionalan susret članova redovničkih zajednica s područja Varaždinske biskupije. Sudionici su se okupili na predavanju u dvorani Biskupskog ordinarijata, gdje je o temi Svjedočiti posvećeni život danas izlagala dr. sc. s. Martina Ana Begić.

U ime organizatora susreta, Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije, okupljene je pozdravio povjerenik vlč. Siniša Dudašek, koji je podsjetio kako se nalaze u aktualnoj Godini posvećenog života. Kazao je kako je Varaždinska biskupija uistinu blagoslovljena s više redovničkih zajednica, čiji članovi zauzeto djeluju prožeti Duhom Svetim živeći svoje redovničke zavjete. Čestitao im je Dan posvećenog života zaželjevši da njihove molitve urode novim duhovnim zvanjima.

S. Martina Ana Begić u svome se izlaganju osvrnula na promatranje posvećenog života kroz pitanje duhovnih zvanja kazavši kako je redovništvo znak i izazov u današnjem društvu.  Napomenula je kako život po zavjetima treba uzdizati ljudsko dostojanstvo i životni smisao, a osobito se treba živjeti u istinskoj radosti. Upitavši se kako ojačati redovnički život u sekularnom društvu, naglasila je da je svakako moguće kroz svjedočenje prepoznatljive radosti zbog odabranog posvećenog života koji gori za Krista i gori za čovječanstvo.

U izlaganju je upozorila na rapidno starenje u redovničkim zajednicama, koje je danas zabrinjavajuće i gotovo alarmantno, no ono je znak dublje i ozbiljnije krize i pred sve nas postavlja pitanja: Kakva je evanđeoska kvaliteta našeg života, jesmo li u skladu sa zahtjevnostima posvećenja, koliko revnosti imamo za Krista i čovječanstvo, kakvima nas se doživljava u suvremenom društvu? Kazavši da su ta pitanja odraz oslabljene duhovnosti, kako evanđeoske, tako i apostolske, istaknula je da upravo stoga papa Franjo poziva da se redovništvo živi s velikom ljubavlju.

Galerija slika:

Povratak na sve vijesti