Vijesti - Održana sjednica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja

 
Održana sjednica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja Autor: ika
Objavljeno: 22. 01. 2019 - 10:43

Redovita sjednica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, održana je u utorak 22. siječnja u zgradi Hrvatske biskupske konferencije. Uz nadbiskupa Barišića i tajnicu Vijeća s. Danijelu Anić, ASC, sjednici su nazočili rektori nadbiskupskih i biskupskih sjemeništa, povjerenici za pastoral zvanja i ministranata, te članovi Povjerenstva za pastoral zvanja pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji.

Nakon molitve i pozdrava nadbiskupa Barišića prisutni su se osvrnuli na susret animatora za pastoral zvanja koji je održan u rujnu prošle godine u Šibeniku. Susret je bio plodan s predavanjima samih animatora koji su pripremili, također, i radionice za sam rad kao i evaluaciju predavanja. U vrednovanju je istaknuta korisnost ovakvih susreta, jer obogaćuju, ohrabruju i jačaju zajedništvo. Osim što su formativni susreti animatora za zvanja obilježeni su i povijesno-kulturnim događanjima. Sljedeći takav susret predviđen je od 18. do 20. rujna ove godine u Đakovu.

Na sjednici se razgovaralo i o nadolazećim susretima sjemeništaraca, bogoslova i odgojitelja. Predstavljen je i izvještaj vlč. Josipa Ivešića, tajnika Odbora za ministrante pri Vijeću, o Međunarodnom hodočašću ministranata prošle godine u Rimu od 29. srpnja do 4. kolovoza. To je susret na kojem je sudjelovalo najviše ministranata iz naše domovine i to iz više nad/biskupija.

Na sjednici se razgovaralo i o Nedjelji Dobrog Pastira za koju će se pripremiti prigodni materijali uz časopis „Susret”.

Svjetski dan molitve za duhovna zvanja nije dan koji bi se trebao obilježiti samo jednom nedjeljom, jednim danom u kojem se intenzivno moli za zvanja, istaknuo je nadbiskup Barišić. Nužan je kontinuitet kroz godinu i umrežen rad svih subjekata u pastoralu. Potrebno je konkretnije živjeti proročku dimenziju posvećenog života. Također se raspravljalo o potrebi približavanja teme duhovnog poziva mladima preko medija kao što su radio, Internet i televizija. U svemu tome bilo bi dobro iskoristiti već postojeće medijske kanale.

Susret je zaključen molitvom i nadom u veću promociju duhovnih zvanja u našoj domovini.

Povratak na sve vijesti