Vijesti - Potrebna obnova saveza između Crkve i obitelji

 
Potrebna obnova saveza između Crkve i obitelji Autor: ika
Objavljeno: 05. 10. 2018 - 10:01

I trećega dana radova XV. redovne biskupske sinode u Vatikanu o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“, 5. listopada, u središtu pozornosti bio je prvi dio dokumenta Instrumentum laboris, posvećen slušanju te je istaknuta potreba slušanja mladih u digitalnom svijetu gdje se često isprepliću informativna bulimija i anoreksija snova, uz opasnost stvaranja „info-pretilne“ mladeži.

Istaknuto je, međutim, da valja uočiti i pozitivno lice mladih koji su nositelji velikoga ljudskog i duhovnog bogatstva, kao što su prijateljstvo, solidarnost, volonterstvo, vjerodostojno svjedočenje, zahtjev za dosljednost upravljen civilnom društvu, te poziv za radosniju i evanđeosku Crkvu, rečeno je na sinodi, prenosi Vatican News. Mladi traže da ih posluša odrasla osoba, da im posveti malo vremena, da ih prihvati s empatijom i poštovanjem, da ih ne sudi te da ih prati u razlučivanju općenito, a i u razlučivanju zvanja.

Sinodski oci, među ostalim, istaknuli su da je važno oživjeti misu, svakodnevne molitve i sakramente, koji su jedan od načina na koji valja privući mlade, učiniti ih aktivnim dijelom života Crkve, podupirući njihov protagonizam. U liturgijskim slavljima stoga valja posvetiti pozornost privlačnijoj uporabi glazbe, kao i katehezi i propovijedima. Nije, naime, dostatno pamtiti molitve i formule – potrebna je radosna i nadahnjujuća propovijed, jer mladi trebaju shvaćati glavom i vjerovati srcem.

Istodobno, pastiri se ne smiju ograničavati na čekanje mladih u župi. Pravi je izazov, naime, taj da Crkva bude ona „koja izlazi“ kako bi došla do mladih tamo gdje se nalaze. Mnogi od njih imaju brojna virtualna prijateljstva, ali nijednoga pravog prijatelja, te tako trpe zbog „obilja samoće“, na koju Crkva može dati stvaran odgovor. Što se pak tiče formacije istaknuta je važnost socijalnoga nauka Crkve, te uloga katoličkih škola koje su izvrsni obrazovni centri, ali možda nisu u stanju potpuno uključiti mlade u crkveni život.

Vrlo je važan i savez između Crkve i obitelji. Treba, naime, ponovno procijeniti vrijednost prvoga odgojitelja mladih, ponajviše u pratnji prema odrasloj dobi, odnosno obiteljsku jezgru utemeljenu na kršćanskom braku. Ona je prva školska klupa i za one koji uđu u sjemenište. Zbog toga se danas čini potrebnim razmotriti lik oca, temelja u prijenosu vjere i za dozrijevanje identiteta djece. To međutim valja provoditi u suradnji, a ne u natjecanju, s likom majke.

Sa sinode stiže također apel za prihvat izbjeglica i migranata koji su često mladi, a čije se dostojanstvo često vrijeđa. Ključna je riječ solidarnost kako bi se mladi izbjeglice uistinu osjećali prihvaćeni i integrirani. Istaknuta je također potreba zauzimanja da ljudi ne budu primorani seliti se, nego da mogu ostati u svojim zemljama, istaknuli su biskupi.

Na sinodi je potom govorio posebni gost brat Alois, prior Zajednice iz Taizea, koji je istaknuo važnost „službe slušanja“, koju možda treba povjeriti laicima. Utemeljitelj te zajednice brat Roger govorio je: „Kada Crkva sluša, postaje ono što ona jest – zajednica ljubavi“.

U izlaganjima promatrača istaknuto je pak da mladi nisu samo statističke kategorije, nego oni žele biti dio rješenja za suvremene teškoće. Mlade, ranjene sustavima koji ih isključuju, koji ne podupiru jednakost i pravednost, treba poslušati i konkretno im pomoći, jer bi mogli postati kao siromasi našega doba, odnosno žrtve „kulture odbacivanja“.

Povratak na sve vijesti