Vijesti - Završeni radovi XV. redovne opće skupštine Biskupske sinode

 
Završeni radovi XV. redovne opće skupštine Biskupske sinode Autor: ika
Objavljeno: 27. 10. 2018 - 6:48

U Vatikanu su završeni radovi XV. redovne opće skupštine Biskupske sinode o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“, koja se zaključuje sutra svečanom misom koju će predvoditi papa Franjo.

Nakon 25 dana 266 sinodskih otaca večeras će glasati o svakoj točki nacrta Završnoga dokumenta, koji će biti predan Papi na razmatranje i potom objavljen javnosti, prema nekim izvorima tijekom Svjetskog susreta mladih u Panami u siječnju iduće godine. Među sudionicima sinode bilo je i 34 mladih, u dobi između 18 i 29 godina. Izabrani su, sa svih pet kontinenta, i članovi 15. redovnoga vijeća Glavnog tajništva, koje će pripravljati iduću redovitu Biskupsku sinodu. Sinodski su oci, glasanjem po zemljopisnim područjima, izabrali 16 biskupa: jednoga među poglavarima i biskupima Istočnih katoličkih Crkvi, dva za Sjevernu Ameriku, po tri za Latinsku Ameriku, Europu, Afriku, i Aziju, te jednoga za Oceaniju. Njima će se, u skladu s odredbama nove apostolske konstitucije o Biskupskoj sinodi, koju je Papa potpisao 15. rujna, pridružiti voditelj dikasterija koji će biti nadležan za temu sljedeće biskupske sinode, te četiri člana koje će imenovati Papa.

Mladi sudionici sinode koji su se u petak susreli sa Svetim Ocem, posebnim pismom izrazili su svoju zahvalnost i zadovoljstvo što su mogli sudjelovati u radovima sinode. Za nove je ideje potreban prostor, a Ti si nam ga dao – stoji u tekstu ispod kojega se nalaze potpisi mladih u više boja. Današnjem svijetu, koji nama, mladima, pruža nove mogućnosti, zajedno s mnogo trpljenja, trebaju novi odgovori i obnovljena snaga ljubavi. Današnji svijet treba ponovno pronaći nadu kako bi živio sreću koja se osjeća u davanju, više nego u primanju, radeći za bolji svijet. Molimo Te da nastaviš putom kojim si krenuo; molimo se za Tebe, dijelimo s Tobom Tvoj san: Crkvu koja izlazi, otvorenu svima, ponajviše najslabijima, Crkvu poput poljske bolnice, istaknuli su mladi u pismu. Napomenuli su da već jesu aktivni dio te Crkve, te da žele nastaviti sa zauzimanjem u svrhu boljega društva, i kulture mira i solidarnosti koja će u središte staviti siromašne u kojima se prepoznaje sām Isus. Pod naslovom „Hvala, Sveti Oče“ mladi su u atriju Dvorane Pavla VI. organizirali svečanost ispunjenu pjesmama na brojnim jezicima i velikom radošću. Svečanost je popratila i Debussyjeva glazba, koju je na klaviru odsvirao kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik Biskupske sinode. Papa je srdačno zahvalio te svima udijelio blagoslov – kako je istaknuo na španjolskom jeziku – od srca. Mladima je darovao dokument „Docat“, priručnik za upoznavanje puta, „koji će im služiti kao vodič za društvene obveze“.

Sinodski oci ocjenjuju da je ova sinoda bila stvarno trenutak milosti i „divni orkestar“, jer se osjetila snaga Duha Svetoga. Nadaju se i da će mladi zajedno s biskupima poduzeti mjere kako bi se olakšala trpljenja i ispravile nepravde u pojedinim krajevima. Tako je na redovitom dnevnom brifingu u petak poslijepodne bečki nadbiskup i predsjednik Austrijske BK kardinal Christoph Schönborn izrazio nadu da će glas mladih upozoriti političko-gospodarski svijet na nepravde u svijetu i prepoznati svoju ulogu u razlučivanju vjerske i društvene stvarnosti. Poručio je i da je ipak potrebno prije slušati, a potom govoriti. Irski primas Eamon Martin, nadbiskup Armagha i predsjednik Irske BK, primijetio je da će mladi znati prenijeti snagu Duha Svetoga i radost u svoje biskupijske sredine. Na biskupima je pak da na povratku postanu veleposlanici sinode. Crkva se želi obratiti svim mladima svijeta, želi surađivati s mladima ne samo za mlade, jer su oni agenti evangelizacije.

Erduin Alberto Ortega Leal iz Kube, predstavnik mladih na sinodi, smatra da se mlade ne smije smatrati promatračima već protagonistima. Svijet, koji je usredotočen samo na sadašnjost tište mnogi i raznovrsni problemi. Mladi moraju gledati na budućnost. Mladi Kubanac smatra da im je sinoda pružila priliku da slušaju, ali i da se čuje njihov glas. Kambodžanski biskup Enrique Figarade Alvargonzalez uvjeren je da je sa sinode proizašla nova energija za mlade i među mladima te se nada da će Crkva s tog skupa pod vodstvom Duha Svetoga izaći pomlađena.

U 25 dana rada interventima je nastupilo 240 sinodskih otaca i 32 promatrača o radnom dokumentu, dok je 69 otaca i 13 promatrača nastupilo o nevezanim problemima. Sinoda je već od prvog dana naišla na veliki odjek u medijima, posebno onim vatikanskim, kao što su Vatican News, Radio Vatikan i Osservatore Romano, koji su redovito izvješćivali. Twitter i Instagram je preko službenog #Synod2018 objavio više od sto tisuća poruka i priloga. Najviše zainteresiranih bilo je iz Europe i Amerike, no bilo ih je i iz Rusije i Kine. Srednja dob korisnika, koji su aktivno sudjelovali u razgovorima na društvenim mrežama je između 18 i 34 godina.

Povratak na sve vijesti