Vijesti - Održan Kongres nacionalnih delegata za pastoral zvanja u Tirani

 
Održan Kongres nacionalnih delegata za pastoral zvanja u Tirani Autor: kta
Objavljeno: 09. 03. 2018 - 1:52

Bog ima životni plan za sve! Jučer kao i danas, Krist poziva muškarce i žene da odgovore na svoj osobni „poziv od Boga“. U Tirani se pedesetak delegata koji predstavljaju svoje biskupske konferencije iz 17 europskih zemalja okupilo na poziv mons. Ottavija Vitalea, biskupa Lehzëai voditelja za pastoral zvanja Albanske biskupske konferencije, kako bi razgovarali o ljepoti kršćanskog poziva.

Tijekom radova na plenarnim sastancima i u radnim skupinama na vidjelo je izašlo bogatstvo iskustava različitih crkvenih tijela na polju prilagodbe pastorala zvanja izazovima svijeta izloženom stalnim promjenama. Uz „tradicionalne“ pastoralne oblike (molitveni susreti, euharistijsko klanjanje, školski kampovi, volonterski rad...) postoje nova iskustva (video uradci, kampanje na internetu...) koje imaju za cilj svjedočenje ljepote poziva na svećenstvo ili Bogu posvećeni život.

Prema mons. Oscaru Cantoniju, biskupu voditelju EVS-a (European Vocations Service), odsjeka za zvanja Komisije za mlade CCEE-a koji je organizirao susret, „u pastoralu zvanja ne krećemo od nula, već imamo obilje smjernica Učiteljstva, plod bogatog zajedničkog iskustva sazrelog na terenu u raznim zemljama Europe, također u svjetlu značajnog dokumenta čiju dvadesetu obljetnicu obilježavamo –'In Verbo tuo'“.

Upravo na temelju ovog vatikanskog dokumenta, o. Amedeo Cencini, profesor na Salezijanskom sveučilištu i Institutu za psihologiju Gregorijanskog sveučilišta u Rimu, predložio je analizu stanja zvanja u Europi. Raspoloživi podaci pokazuju da nije sasvim ispravno govoriti o krizi zvanja u Europi danas. Naime, premda je moguće uočiti negativni trend kretanja broja zvanja, kao rezultat sekularne ideologije koja postaje sve globalnija i opća, to vrijedi samo za neka zvanja – ona koje možemo smatrati klasičnima i tradicionalnima (svećenici, redovnici...). Postoje, međutim, znakovi koji pokazuju bilo trajnu plodonosnost tih zvanja bilo prisutnost novih iskustava zvanja u Bogu posvećenom životu koji proširuju pojam zvanja, posvećenja i poziva. O. Cencini podsjetio je da je ponuda zvanja u bîti kerigma, jer je tajna Boga koji poziva i pozivatelja koji odgovara na Njegovu ljubav.

K tome, iz izvješćâ sudionikâ bilo je moguće uočiti jasnu tendenciju sve većeg povezivanja pastorala zvanja s drugim pastoralnim područjima, posebice s pastoralom mladih, kao što je naglasio također o. Fabio Attard SBD, savjetnik za Pastoral mladih Salezijanske družbe koji je predstavio rezultate istraživanja provedenog u pet biskupskih konferencija uoči predstojeće sinode. U mnogim je interventima naglašen važan rad pojedinih crkvenih tijela u pripremi za Biskupsku sinodu o „Mladima, vjeri i razlučivanju zvanja“, koja će se održati u listopadu u Rimu. Kao svjedočanstvo te povezanosti sa Sinodom, sudionici su imali priliku svakodnevno slušati o iskustvima vjere po jedne skupine mladih iz različitih biskupija Albanije i Njemačke.

Usto, iz izvješća delegata sve više izlazi na vidjelo svijest da je pastoral zvanja zadaća čitave kršćanske zajednice o čemu svjedoče poduzete brojne aktivnosti koje uključuju i druga pastoralna područja, prvenstveno obitelj. To još jasnije izlazi na vidjelo kada je riječ o pozivu na svećeništvo, kao što je podsjetio mons. Jorge Carlos Patron Wong, tajnik za sjemeništa Kongregacije za kler. Zvanje za svećeništvo je dar koji Bog daje Crkvi i svijetu, te mu se ne može pristupati na individualistički način, već treba podršku čitave zajednice, jer će „ova povezanost sa zajednicom biti prisutna kroz svećenikov život“. Što se tiče poziva na posvećeni život, s. Nathalie Becquart, voditeljica Nacionalne službe za evangelizaciju mladih i zvanja Francuske biskupske konferencije, inzistirala je na važnosti pastorala zvanja koji će imati sinodsko obilježje.

Tijekom susreta delegati su hodočastili u Nacionalno svetište Gospe Dobrog Savjeta (zaštitnice Albanije) u Skadru, gdje su također posjetili muzej u kojem se nekada nalazio zatvor (kod današnjeg samostana klarisa) albanske tajne policije („Sigurimi“) u doba komunističkog režima. Životi 38 albanskih mučenika, ubijenih zbog njihove vjere, slika su zvanja življenog u punini i dan-danas svjedoče o duhovnom bogatstvu Crkve u zemlji koju totalitarni režim želio učiniti ateističkom.

Na susretu su don Michele Gianola iz Italije i don Filip Hacour iz Belgije izabrani za vice-koordinatore EVS-a na jednogodišnji mandat. Oni će voditi EVS zajedno s don Emilom Parafiniukom iz Poljske.

Idući susret će se održati u prvom tjednu mjeseca srpnja 2019. godine.

Povratak na sve vijesti