Vijesti - Održan susret animatora za pastoral duhovnih zvanja

 
Održan susret animatora za pastoral duhovnih zvanja Autor: IKA/Marinko Nikolić
Objavljeno: 18. 09. 2014 - 10:53

U biskupijskom pastoralnom centru Emaus u Novigradu – Istri, od 16. do 18. rujna održan je susret animatora za pastoral duhovnih zvanja iz cijele Hrvatske, a sudjelovali su i animatori iz Bosne i Hercegovine. Animatori su se ove godine sakupili razmišljati o temi. Zajedništvo – jedinstvo različitih. Gost predavač susreta bio je isusovac, psiholog, p. Mihaly Szentmartoni, profesor na Gregorijani u Rimu. 

Pater Szentmartoni održao je dva predavanja. Prvo na temu: Mit i stvarnost zajednice. U svojem predavanju je istaknuo da je za razumijevanje zajednice shvatiti njezinu bit, a to je da svi budu za jedno, da imaju isti cilj, isti fokus. Zajedništvo nije pasivno stanje, već dinamika, a da savršena zajednica ne postoji. Zajednica nije vrednota po sebi, već je usmjerena na postizanje zajedničkog cilja. Zajednice, osobito vjerske, ne smiju biti terapeutske zajednice, ili lijek za samoću, ni mjesta potpunog totalitarizma. Predavač je govorio o uvjetima zajedništva kao i problemima zajedništva i sukobu generacija u zajedništvu. Istaknuo je i potrebne kreposti u zajednici koje se očituju kroz tri riječi: molim, hvala i oprosti. 

U drugom predavanju na temu: Otkrivanje i praćenje duhovnog zvanja predavač je govorio o praćenju osoba na putu ostvarenja svoga duhovnog zvanja, kao i o njihovom odgoju sa svim današnjim problemima na koje se u tome nailazi. Predavač je predavanje temeljio na nekoliko pitanja: Koga mi odgajamo? Zašto mi odgajamo? Kako odgajati? i Tko odgaja?

Posljednji dan protekao je u zaključnom predavanju p. Szentmartonija koji je kao zaključak rekao da u odgoju postoje dva proces: izravan odgoj i neizravan odgoj. Izravan odgoj se odnosi na poučavanje, davanja informacija, tumačenja smisla, itd. Neizravan odgoj se odnosi na atmosferu u obitelji i odgojnoj grupi, na ulogu dnevnog reda i nametnute discipline, a povrh svega na primjer roditelja odnosno odgojitelja. "Stoga dopustite da završim ovo predavanje protupitanjem: Jesmo li mi vjerodostojni odgojitelji, jesmo li mi odgovorne osobe? Ako nismo, onda je uzaludan sav naš trud, ako jesmo, onda možemo hrabro nastaviti naš započeti posao!"

Povratak na sve vijesti