Vijesti - Održana sjednica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja

 
Održana sjednica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja Autor: ika
Objavljeno: 24. 01. 2018 - 9:36

Redovita sjednica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića održana je u srijedu, 24. siječnja u zgradi Hrvatske biskupske konferencije. Uz nadbiskupa Barišića i tajnicu Vijeća s. Danijelu Anić, ASC sjednici su nazočili rektori nadbiskupskih i biskupskih sjemeništa, povjerenici za pastoral zvanja i ministranata, vlč. Josip Ivešić tajnik Odbora za ministrante pri HBK, te povjerenici Povjerenstva za pastoral zvanja pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji.

Nakon molitve i pozdrava nadbiskupa Barišića prisutni su se osvrnuli na susret animatora za pastoral zvanja koji je održan, u rujnu prošle godine u Gromiljaku. Bio je to prvi susret održan na području Bosne i Hercegovine. U vrednovanju je istaknuta pozitivna dimenzija ovakvih susreta. Osim što su formativnog karaktera oni nose i kulturološko obogaćenje. Slijedeći takav susret predviđen je od 18. do 20. rujna ove godine u Šibeniku.

Na sjednici se razgovaralo i o nadolazećim susretima sjemeništaraca, bogoslova i odgojitelja. Na poseban način nadbiskup Barišić zahvalio je vlč. Josipu Ivešiću, svećeniku Đakovačko-osječke nadbiskupije, za njegov prinos u stvaranju temelja i umrežavanju Odbora za ministrante pri HBK s Međunarodnim savezom ministranata Europe. Ove godine od 29. srpnja do 4. kolovoza u Rimu se održava Međunarodno hodočašće ministranta na kojemu će sudjelovati i ministranti iz Hrvatske.

Također na sjednici se razgovaralo i o Nedjelji Dobrog Pastira za koju će se pripremiti prigodni materijali uz časopis "Susret".

Svjetski dan molitve za duhovna zvanja nije dan koji bi se trebao obilježiti samo jednom nedjeljom, jednim danom u kojem se intenzivno moli za zvanja, istaknuo je nadbiskup Barišić. Nužan je kontinuitet kroz godinu i umrežen rad svih subjekata u pastoralu. Potrebno je sve više rasti u svijesti svih zvanja, a zvanja dolaze iz obitelji. Tome u prilog ide i Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu. Upravo geslo Nacionalnog susreta „Obitelj – izvor života i radosti" potvrđuje kako su zdrava obitelj, zdravo očinstvo i majčinstvo, klica zdravih i svetih zvanja u Crkvi, istaknuo je nadbiskup Barišić.

Povratak na sve vijesti