Vijesti - Teolog Timothy Radcliffe dat će prve poticaje redovnoj skupštini Sinode

 
Teolog Timothy Radcliffe dat će prve poticaje redovnoj skupštini Sinode Autor: ika
Objavljeno: 24. 01. 2023 - 11:27

Glavni izvjestitelj Sinode o sinodalnosti luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich izvijestio je na tiskovnoj konferenciji u Rimu u ponedjeljak 23. siječnja da je papa Franjo zamolio poznatog engleskog propovjednika i autora Timothya Radcliffea (77) da predvodi dane razmatranja izvan Rima, čime će započeti sinodska skupština u prva tri dana listopada, prenosi kath.ch.

Fr. Timothy Radcliffe rođen je 1945. u Londonu. U Dominikanski red stupio je 1964. godine. Od 1992. do 2001. bio je poglavar, odnosno glavni ministar svjetskog dominikanskog reda i 85. nasljednik sv. Dominika. Iz tog je razdoblja, između ostalog, ostao upamćen po riječima izrečenim na tiskovnoj konferenciji 31. srpnja 1998. godine, tijekom generalnog kapitula Dominikanskog reda, kada je među ostalim rekao: „Red se kaje zbog zabluda počinjenih prema ženi, podcjenjujući njezino dostojanstvo i njezin dragocjeni doprinos apostolskom poslanju Crkve u svijetu, te se hrabro opire seksizmu i klerikalizmu koji još uvijek nisu potpuno nadvladani ni u Redu, ni u Crkvi, ni u svijetu. Tražili smo oproštenje i za grijehe počinjene inkvizicijom, stavljajući u dužnost našemu Povijesnom institutu da se ozbiljno i jasno suoči s cijelim tim pitanjem“.

Teolog Radcliffe se smatra pobornikom otvorene Crkve koja dopire do raznih manjina te je autor brojnih knjiga i predavanja, od kojih je njih nekoliko prevedeno i na hrvatski jezik. Primjerice djelo „Redovnici jeste li sretni? Duhovnost demokracije i inteligencija poniznog srca“ te jedna od njegovih najpoznatijih knjiga: „Zašto biti kršćanin? – Kako nam vjera mijenja život“.

Povratak na sve vijesti