Besposlen apostol

 
Besposlen apostol

Radnici posljednjeg sata
Mt 20, 1-16a

Uvodna molitva

Gospodine, na početku ove molitve, molim te da mi otvoriš srce i um da mogu čuti tvoj poziv na rad u tvom vinogradu. Ne znam zašto si me pogledao i odabrao me za ovu veliku čast. Međutim, pomozi mi da velikodušno ispunjavam sve što zatražiš od mene.

Molbenica

Gospodine Isuse, ponekad se bojim potpuno ti se prepustiti, jer strahujem što ćeš od mene tražiti. Pomozi mi doživjeti tvoju nazočnost tijekom dana i shvatiti kako darivanjem zapravo primam.

Isus je ispripovijedao učenicima ovu prispodobu: “Kraljevstvo nebesko je kao kad domaćin rano ujutro izađe najmiti radnike u svoj vinograd. Pogodi se s radnicima po denar na dan i pošalje ih u svoj vinograd. Izađe i o trećoj uri i vidje druge gdje stoje na trgu besposleni pa i njima reče: ‘Idite i vi u moj vinograd pa što bude pravo, dat ću vam.’ I oni odoše. Izađe opet o šestoj i devetoj uri te učini isto tako. A kad izađe o jedanaestoj uri, nađe druge gdje stoje i reče im: ‘Zašto ovdje stojite vazdan besposleni?’ Kažu mu: ‘Jer nas nitko ne najmi.’ Reče im: ‘Idite i vi u vinograd.’ Uvečer kaže gospodar vinograda svojemu upravitelju: ‘Pozovi radnike i podaj im plaću počevši od posljednjih pa sve do prvih.’ Dođu tako oni od jedanaeste ure i prime po denar. Pa kada dođu oni prvi, pomisle da će primiti više, ali i oni prime po denar. A kad primiše, počeše mrmljati protiv domaćina: ‘Ovi posljednji jednu su uru radili i izjednačio si ih s nama, koji smo podnosili svu tegobu dana i žegu.’ Nato on odgovori jednomu od njih: ‘Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?’ Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.“

Poziv na rad u vinogradu

Domaćinu trebaju radnici za rad u njegovu vinogradu. Stoga on izlazi van na mjesnu tržnicu gdje ima svih vrsta ljudi, pa zove sve raspoložive radnike. Svi smo mi pozvani biti apostoli u Božjem vinogradu. Neki možda misle da nisu dovoljno daroviti, drugi da su naprosto premladi pa nisu kadri činiti išta za Krista, a treći da im je taj zadatak pretežak. No Krista ne zanimaju isprike; njemu trebaju radnici, velikodušnosti i puni ljubavi. On će se pobrinuti za ostalo. On je taj koji nas poziva i koji stvara rezultate, a ne mi. Koje li radosti i časti da nas Gospodin pozove na rad u svom vinogradu, posebice ako to budemo činili s ljubavlju. 

Promjena uloga

Tako se lako žalimo na probleme oko nas: na nedostatak moralnih vrijednosti, na nasilje zlih ljudi. Tada se u molitvi Bogu žalimo: Gle, kakav je svijet! Zašto ne poduzmeš nešto u svezi toga? Da malo pažljivije slušamo Boga u molitvi vjerojatno bismo čuli kako nam govori: Zašto besposličariš po cijeli dan? Možda nikada nismo razmišljali kako i mi nešto možemo učiniti ili provesti vrijeme u molitvi osluškujući Božji odgovor. Naš Gospodin gleda svakoga od nas i veli: Idi i ti u vinograd. Neki su pozvani ranije; neki kasnije. Nije važno kada, važno je samo odazvati se, bez obzira o kakvu se poslanju radi.  

Iznenađujuća plaća

Hajde, postavi isto pitanje kao i Petar u odlomku prije ove prispodobe (Matej 19, 27-30): Što ću za to dobiti? Uvijek ćemo ustanoviti da je Krist ono najbolje na tržištu! Obećao nam je punu nadnicu, čak i ako nas pozove u zadnji sat. Što god za njega žrtvovali, obećao nam je 100 %-tnu dobit u ovom životu plus vječni život. Tako je u stvari granica: nebo. Krist nikada ne obvezuje; on samo poziva. Važno je da nikada ne zaboravimo kako pomaganjem Bogu u spašavanju duša spašavamo i vlastitu dušu. Tako si skupljamo blago u nebu.

Razgovor

Gospodine, danas čujem tvoj poziv da budem tvoj apostol jasnije nego ikada. Zahvaljujem ti što si mi dao priliku za rad u tvom vinogradu. Znam da će biti trenutaka s poteškoćama i slabostima. Podari mi milost i snagu, a zatim zatraži od mene što god ti je milo. Evo me, Gospodine. Došao sam vršiti volju tvoju. Učini me svojim apostolom.

Upitnik

Što me je Krist do sada zamolio da učinim u svom životu? Kako sam se na to odazvao? 

Što Krist danas od mene traži? Što sam voljan dati mu? Što me zadržava da prihvatim sve što me zatraži i da mu se potpuno predam (‘da mu uručim neispisani ček’)? 

U kakvim sve okolnostima svakodnevno izlazim iz sebe i dovodim Kristu druge osobe? Kako koristim priliku za apostolat u svom svakodnevnom životu?

(Preuzeto sa: www.franjevci-split.hr)

Poveznice:
meditacija