Vijesti - Europski biskupi o odnosu obitelji i duhovnih zvanja

 
Europski biskupi o odnosu obitelji i duhovnih zvanja Autor: rv/ssf
Objavljeno: 09. 07. 2015 - 9:26

Obitelj nije samo mjesto gdje se očituje odgojna kriza našega vremena, nego obitelj, uz druge uloge, može biti glavni promicatelj svećeničkih i redovničkih zvanja. Sudionici Kongresa usredotočili su se na izvanrednu snagu koju može imati glas roditelja ako svoju odgojiteljsku ulogu ne prepuštaju drugim odgojnim ustanovama, koje su često nasilne i isključujuće, primijetio je mons. Dal Molin.Od 6. do 9. srpnja 2015. u Pragu je održan godišnji Kongres europske službe za zvanja (EVS) na temu „Kako pratiti mlade prema svećeništvu i posvećenom životu u obitelji danas”. Kongres je održan u organizaciji Povjerenstva za zvanja pri Vijeću europskih biskupskih konferencija. Cilj Kongresa bio je u središte pozornosti i pastoralnoga djelovanja ponovno staviti prioritet čitave Crkve i obitelji, odnosno stvoriti uvjete da se u obitelji rađaju svećenička i redovnička zvanja, kazao je mons. Nico dal Molin, ravnatelj Ureda za zvanja pri Talijanskoj biskupskoj konferenciji i voditelj Povjerenstva za zvanja pri Vijeću europskih biskupskih konferencija.

U Pragu se skup odvijao u okviru Godine posvećena života i na uočnicu Biskupske sinode o obitelji, istaknuto je u priopćenju Vijeća europskih biskupskih konferencija. U češki su glavni grad stigli 72 sudionika i sudionice, među njima devet biskupa, zajedno s odgovornima za pastoral zvanja i izaslanicima biskupskih konferencija i redovničkih družba iz dvadeset europskih država, te iz Povjerenstva za posvećeni život u Sjedinjenim Američkim Državama. Na kongresu, kao izaslanica Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica, sudjelovala je i s. Ivanka Mihaljević, savjetnica UCESM-e i s. Ljubica Stjepanović.

Rad skupa usmjeravao je biskup Oscar Cantoni, predsjednik Povjerenstva za zvanja pri Vijeću europskih biskupskihkonferencija, a skup se odvijao na plenarnim zasjedanjima i u radnim skupinama. Sociolozi Attilio Danese i Giulia Paola Di Nicola, su govorili o društveno-kulturalnom stanju obitelji u Europi: o mjerilima i smjernicama za odgoj u vjeri i o prihvatu zvanja u obitelji. Mons. Patron Wong, tajnik Zbora za kler, govorio je pak o praćenju mladih na putu prema svećeništvu i redovništvu, polazeći od sadašnjeg obiteljskoga konteksta. U radu skupa sudjelovao je i kardinal Dominik Duka, praški nadbiskup.

Obitelj, kao kućna crkva, mjesto je gdje se prenosi vjera. U njoj se najčešće otkriva i razvija svećenički ili redovnički poziv. Ona istodobno može biti mjesto gdje se zvanje guši, ako se nad njim prikladno ne bdije ili ga se ne podržava. Ako se smetne s uma da je obitelj zapravo zajednica vjere za blagostanje bračnoga para i njihove djece, onda se to izravno odražava na sklad obiteljskoga života, a slijedom toga i na kakvoću i na brojnost zvanjâ – ustvrdio je don Michel Remery, zamjenik glavnoga tajnika Vijeća europskih biskupskih konferencija, govoreći 6. srpnja u Pragu, na otvaranju europskoga skupa o zvanjima.

Kada neki mladić ili neka djevojka očituju želju radikalno slijediti Krista pripremajući se za svećenički ili redovnički život, obitelj se može osjećati nespremnom i osamljenom u sučeljavanju s upitima, sumnjama i izazovima povezanim s odabirom radikalnoga življenja. Takav se odabir danas smatra neuputnim i čudnim, a kršćanska mu se obitelj često opire i ne preporuča ga mladima – primijetio je don Remery.

Naravno, hod prema zvanju Božji je hod s pozvanom osobom, a odabir je osobe. Istodobno, kao kršćani nismo sami, a potrebna nam je pomoć drugih. Poželjno je da svekolika kršćanska zajednica, Crkva, zna pratiti i pomagati obitelji u zajedničkom hodu razlučivanja i dozrijevanja možebitnoga svećeničkog ili redovničkoga zvanja – objasnio je zamjenik glavnoga tajnika.

O tomu kako bi obitelj trebala pratiti mlade na putu prema svećeništvu i redovništvu, u Pragu raspravljaju sedamdeset dva sudionika, među njima i devet biskupa, zajedno s odgovornima za pastoral zvanja i izaslanicima iz dvadeset europskih država i Sjedinjenih Američkih Država. Rasprava o zvanjima završava u četvrtak usvajanjem dokumenta koji će u petak biti objavljen na talijanskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Poveznice:
Povratak na sve vijesti